A honlap bizonyos funkcióinak működéséhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépes böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat/eltávolításukat.

Termékek Menü

A padlószőnyeg tisztításáról

A padlószőnyeg kitűnő burkolat, mivel nagyszerűen elrejti a koszt, a szennyeződéseket. Ez valóban nagy előny, különösen azért, mert a legtöbbször óhatatlanul felhozzuk a lakásba, az oda nem való anyagokat: sarat, homokot, kisméretű kavicsokat stb. Ám épp ezen „elnyelő” jellemvonása miatt elengedhetetlenül fontos, hogy bizonyos időközönként kezelésbe vedd kedvenc burkolatodat. De mégis hogyan fogjál hozzá a nagy feladatnak?

Több lehetőség is a rendelkezésedre áll. A saját kezedbe veheted az irányítást, és egy porszívó segítségével makulátlanná varázsolhatod a felületet. Jó, azonban ha tudod, hogy ez nem biztos, hogy elegendő lesz. A vegyszeres tisztítás ugyanis az esetek nagy részében nem kihagyható. A cél érdekében megannyi szőnyegtisztító szerkezet elérhető, megvásárolható. Az igazán magas minőségű szőnyegpadlókat por és szennytaszító kezelésnek veti alá már a gyártás folyamata alatt. 

Padlószőnyeg tisztítása, intenzív, száraz szőnyegtisztítási technológiával is elvégezhető mely után a szőnyeg azonnal száraz, így azonnal használható. A szőnyeg ezen kívül nem károsodik, nem nyúlik vagy zsugorodik, nincs visszamaradó nedvesség a szőnyegben így nem is penészesedik be. Fontos, hogy tudjuk, hogy vizes szőnyegtisztításnál egyes szőnyegpadlók zsugorodhatnak, megnyúlhatnak. 

Fontos, hogy a padlószőnyeget lehetőleg ne áztassuk el a szőnyegtisztítás során, mert nehezen száradhat ki főleg nedves időben.

A padlószőnyegre kiömlő színező hatású folyadékoknál (vörösbor, szörp) fontos, hogy ne dörzsöljük bele a szőnyegbe, hanem itassuk fel tiszta szára ronggyal minél hamarabb és csak ez után kezdjük meg a folt tisztítást.
Beszáradt foltoknál elsődleges a folt nedvesítése és utána kezdhetjük meg folt tisztítóval a szennyeződés eltávolítását. Fontos, hogy mindig két szivacsot vagy rongyot használjunk egyszerre, egyikkel a szennyeződést távolítjuk el, a másikkal szivaccsal a tisztítószert terítjük a felületre.

Ha éppen nincsen otthon tisztítószer, folyamodhatunk a házi praktikákhoz is: mint citromos vagy ecetes víz vagy só.
Népszerűek a természetes  anyagból mint például gyapjúból készült padlószőnyegek, melyeknél érvényesül a gyapjú öntisztuló hatása is.

Érdemes-e komoly tízezreket befektetned, hogy aztán a megvásárolt gépet havonta egyszer elővedd?

Nyilvánvalóan nem. Egyetlen esetben érdemes beruházásban gondolkodnod, ha valamilyen oknál fogva rendszeresen, hetente használnád az eszközt. Például több lakás takarítása esetén, vagy nagyfokú igénybevételnek kitett burkolat ráncba szedésénél.
Minden más helyzetben a leginkább gazdaságos megoldás, ha bérelsz magadnak egy direkt szőnyegtisztításra specializált gépet.

A padlószőnyeg és a poratkák
Érdemes azt is figyelembe venned, hogy a láthatatlan poratkák határozottan szeretnek a szőnyegben élni, oda betelepedni. Ezt megelőzni nem nagyon tudod, de a problémát egyszerűen orvosolhatod: takarítással.
A rendszeresség a kulcsa mindennek. Ha hetente minimum egyszer nagy odafigyeléssel, és profi kivitelezéssel makulátlanná varázsolod szőnyegedet, akkor mindent megtettél a higiénikus környezet fenntartásának érdekében. 

Tartalomhoz tartozó címkék: padlószőnyeg padlószőnyeg tisztítás