A honlap bizonyos funkcióinak működéséhez sütikkel (cookie-kal) gyűjt névtelen látogatottsági információkat. Ha nem engedélyezi őket, számítógépes böngészőjében bármikor beállíthatja a tiltásukat/eltávolításukat.

Elfogadom

Laminált padló fektetési és használati útmutató

LAMINÁLT PADLÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Általánosságban a következők betartására ügyeljenek

 • Kerülje a nagymértékű klímaváltozást a fuga felpúposodásának el­kerülése érdekében.
 • Ideális a 20 °C-os hőmérséklet 50-60%-os relatív páratartalom mellett (normál lakótéri klíma).
 • Soha ne állítsanak nedves virágcserepet közvetlenül a parkettára, használjanak megfelelő alátétet.
 • Kerüljék a laminált padló hosszan tartó érintkezését nedvességgel - kiváltképp a hosszasan a felületen álló víz okozhat javíthatatlan problémákat.
 • A használat során keletkező karcok, nyomok minden fa alapú padló patinái. Teljes egészében nem lehet ezeket kiküszöbölni, és főleg a natúr dekoroknál a karakterisztikus megjelenéshez tartoznak.
 • A karcok kialakulását csökkenti, ha a székek, asztalok, egyéb bútorok lábára filc alátétet helyeznek.
 • A lakás bejárati részénél lévő laminált padlót védjék koszfogó szőnyeggel és tiszta zónák kialakításával, alkal­mazzanak pl. kis szőnyeget. A homok, por, egyéb durva szennyeződés összekaristolja a padlót.
 • Egy laminált parketta felülete a gyártás során véglegesen leszigetelésre kerül, lerakásra kész, ezért lakkozni, polírozni vagy csiszolni nem lehet.
 • Egyes esetek­ben, mint minden sima felületű padlónál, előfordulhat elektrosztatikus feltöltődés, amelyet laminált parketta ápolószerrel történő kezeléssel minimálisra lehet csökkenteni.
 • A lerakás előtt az aljzatbetont hagyják jól kiszáradni!
 • A lerakás előtt raktározzák a laminált parkettát vízszintesen, száraz, huzatmentes helyen, a szoba közepén, legalább egy méterre a faltól.
 • Nyitott vagy sza­kadt csomagolást, főleg ha a fólia sérült, légmentesen, ragasztószalaggal le kell ragasztani.

VÁSÁRLÁS UTÁN

Hagyják a lami­nált padlót 2-3 napig akklimatizálódni. A szoba közepén tárolják 18 °C hőmérsékleten, max. 75% páratartalom mellett.

LERAKÁS ELŐTT

Az áru vizsgálata. Vizsgálják meg a padlólapokat egyenként lerakás előtt, az esetleges látható hibák kiszűrése miatt (lásd garanciafeltételek).

Szükséges eszközök

 • Szerszámok: mérőszalag, ceruza, jelölőzsinór, dekopírfűrész fém vágólappal, behúzóvas, finomfűrész és gérvágó láda, térdvédő, tisztítókendő
 • Tartozékok: laminált padló tisztító, távtartó ékek, párazáró fólia, valamilyen lépés zajcsökkentő, habfólia, parafa vagy eco-lap.

LERAKÁSI ÚTMUTATÓ

Aljzat előkészítése

 • Az aljzatnak szilárdnak, egyenesnek és száraznak kell lennie (DIN. 18356 szerint). Új aljzatoknál a nedvességtartalmat CM mérőeszközzel meg kell vizsgálni. Amennyiben a cementesztrih 2,0 cm%, hidritesztrich és hidrit cementesztrich 0,3%-ot túllépi, nem szabad a laminált padlót lerakni.
 • Az aljzat egyenetlenségeit ki kell egyenlíteni ásványi eredetű aljzatnál (beton, esztrich stb.).
 • Mindig párazáró fóliát kell alkalmazni, amely minimum 0,2 mm vastag, egymással fedésbe kell lehelyezni. Padlófűtés esetén mindenképpen szükséges a párazáró fólia alkalmazása. Földszinten, pincében stb. vastagabb, minimum 1,2 mm vastag párazárót kell alkalmazni. A fóliát a falnál kád formára fel kell húzni, minimum 10 cm-rel átfedésben egymás mellé fektetni, és az átfedéseket ragasztószalaggal összeragasztani. Amennyiben az aljzat és a laminált padló között más szerves padló, pl. spanlap van, a párazárónak az alatt kell lennie. A laminált parkettát le lehet rakni meglévő padlóburkolatra párazáró nélkül is, pl. PVC, linóleum, gumi, ha az aljzat megfelelően sima a lerakáshoz.
 • A párazáróra kerül a lépészajcsökkentő réteg (XPS lap, habfólia, parafa stb.), amit a széleinél fixálni kell. Figyelem! A lépészajcsökkentő réteg nem helyettesíti a párazárót! A megfelelő, meglévő padlószőnyegre is lerakható a laminált parketta, lépészajcsökkentő nélkül. Ebben az esetben a szőnyeg és a padló közé egy réteg újság- vagy csomagolópapírt kell helyezni. Általánosságban azonban az aljzat baktériumfertőzését megakadályozandó, el kell távolítani a padlószőnyeget. A lerakásnál a már leírt, klasszikus aljzat-párazáró fólia-lépészajcsökkentő-laminált parketta a rétegrend.

A laminált parketta lerakása

Figyelmeztetés

Hosszanti irányban, lehetőleg a fő fényirány irányába legyenek a lapok. Falaknál, beépített fix bútoroknál, lépcsőknél, radiátoroknál 10 mm diletációt kell hagyni. A legutolsó sornak minimum 10 cm szélesnek kell lennie, ennek megfelelően kell a kezdősort indítani, szabni. A további felhasználásra szánt laminált padló daraboknak minimum 40 cm hosszúnak kell lenniük. A rövid oldali, ún. keresztfugáknak is minimum 40 cm távolságra kell lenniük egymástól.

FONTOS! 

A lapokat soha ne üsse erőszakosan össze! Ne használjon kalapácsot és ütőfát, mert a nút és féder sérülését okozza! A vízszintes egymásba csúsztatás is tönkreteheti a csatlakozási rendszert, ezért tilos! Amennyiben az elemeket előírás szerint rakja le, a többszöri felszedhetőség, lerakhatóság garantált.

Egyszerűen ragasztó nélkül lerakni

Az MEGALOC rendszernek köszönhetően a laminált padló sokkal egyszerűbben lerakható. A lerakási útmutató betartásával valóban anyagkímélő profilcsatlakozás érhető el, mivel a levédett csatlakozási rendszernek köszönhetően a lapok könnyedén egymásba csúsznak. A laminált padló ismét felszedhető marad, illetve megfelelő kezelés esetén bármennyi alkalommal ismét lerakható. A leírt metódus a laminált padló egyszerű és gyors lerakásához lett optimalizálva, kifejlesztve.

A fejoldal (első sor) lerakása

Az első padlólap mellé helyezve emelje meg egy kissé a második lapot, ügyelve arra, hogy egy vonalban legyen a két lap, és billentse be a fejnútba. Gyenge nyomással bepattan a helyére az elem, és máris tökéletesen csatlakozik, és le van szigetelve.

Következő sorok lerakása

A lapokat kötésben kell lerakni, de ügyelve arra, hogy minimum 40 cm-es legyen a lap. Bal kézzel emelje meg kissé a lapot, a rövid, ún. fejoldalt pattintsa a helyére. Ezután emelje meg a lapokat kb. 30°-os szögben, és pattintsa helyre a hosszoldalt, enyhe lefelé nyomással. Ezután ismételje a folyamatot, de ügyeljen arra, hogy a 10 mm-es diletáció mindvégig meglegyen a fal mellett, illetve egyéb tárgyaknál (pl. oszlop). Lépcsős módszerrel nagyon gyorsan és könnyen lerakható a laminált padló.

További folytatás

A kezdősort balról jobbra, a féderrel a fal felé kezdjük, a 10 mm-es diletációra ügyelve. A lépcsős megoldással a lerakott sor rögzítését végezzük, fontos, hogy legalább 40 cm-es legyen az átfedés. A negyedik elemet csatlakoztassa a rövid harmadikhoz és a hosszoldalt az első sorhoz. Az 5. elemmel kezdjük a harmadik sort. Ezt egyszerűen csatlakoztassa a 3. és 4. elemhez, ezzel a lépcsős felépítéssel rögzítjük az eddig lerakott sorokat. Továbbiakban ismételjük az előző lépéseket.

Különleges lerakási helyzetek

Ajtók és átjárók

Az ajtólapot rövidítse le olyan méretre, hogy a laminált padló lépészajcsökkentővel együtt könnyedén aláférjen. Tekintettel arra, hogy a laminált padló a klímaváltozásra reagál, mindenütt ügyeljen arra, hogy legalább 10 mm-es tágulási diletáció legyen kihagyva.

Lerakás nagyméretű helyiségekben

Azokban a helyiségekben, amelyek hosszabbak 6 m-nél és/vagy szélesebbek 5 m-nél, a tágulási hézagoknak, a falaknál is, legalább 15 mm-nek kell lenni. 10 m-nél hosszabb és/vagy 8 m-nél szélesebb helyiségekben kiegészítő tágulási hézagokat is ki kell alakítani. A tágulási hézagokat fedje le burkolatváltó profillal.

Lerakás meleg vizes padlófűtésnél

Az aljzatnak szakszerűen elkészítettnek és száraznak kell lennie. Ennek érdekében a 0,2 mm vastag PE-fólia lefektetése előtt mindenképpen egy szabályszerű felfűtési és lehűtési jegyzőkönyvet kell készíteni a DIN 4725 alapján. Ez érvényes mind a régi, mind pedig az új aljzatokra. A felfűtésnél a vízhőmérsékletet napi 5 °C-kal kell emelni. Ezt követően 7 napig 45 °C hőmérsékletű vízzel kell fűteni, majd a hőmérsékletet napi 5 °C-kal kell csökkenteni. A fűtést ekkor 7 napig kikapcsolva kell tartani, majd ezt követően folytatni kell a felfűtést, mely folyamán a hőmérsékletet 4 nap alatt 45 °C-ra fel kell emelni, majd 25 °C-ra le kell vinni. A felületi hőmérsékletnek 18 °C-nak, a levegő relatív nedvességtartalmának 50-60%-nak kell lennie. A lerakás után a hőmérsékletet 4-5 napig tartani kell. Ezt követően a fűtési időszakra a padlófűtés bekapcsolható.

Elektromos padlófűtés

A laminált padló lerakása nem ajánlott!

Lerakás után

 • A laminált padló azonnal terhelhető. Kb. 2 óra elteltével távolítsa el a távtartó ékeket. Helyezze fel a szegőlécet, melyek eltakarják a diletációs hézagot.
 • A szegőlécet mindig a falhoz és soha ne a padlóhoz rögzítse. Úsztatott padlóknál, ideális esetben 1 mm távolság kell, hogy legyen a padló és a szegőléc között.
 • Az esetleges isowaxx® (fugában lévő vízzáró anyag) maradványokat műanyag spaklival távolítsa el, langyos vízzel és laminált padló ápolószerrel tisztítsa le a felületet. Soha ne bő vízzel, hanem alaposan kicsavart felmosóval vagy a speciális laminált padlóhoz kifejlesztetett BONA felmosóval. Ezután puha ruhával törölje szárazra.

GARANCIÁLIS FELTÉTELEK

A törvényben előírtak szerint a gyártó garanciát vállal a koptatófelület átkopására az információs lapon szereplő ideig, az alábbi feltételekkel:

 • Átkopásnak minősül a koptatófelület teljes mértékű átkopása, minimum 1 cm2 felületen. Ez alól az elemek széle-éle ki van zárva. Azokat a lapokat, amelyek láthatóan hibásak, nem szabad lerakni! Ezen okból, lerakás előtt a padlólapokat alaposan kérjük megvizsgálni!
 • A garanciális feltételek teljesüléséhez szükséges a lerakási utasítás figyelembevétele, figyelmeztetéseinek maradéktalan betartása.
 • A lerakásnál gondoskodni kell a megfelelő tisztaságról. A garancia csak lakótérben, normál, privát használatú laminált padló felületének átkopására érvényes.
 • Fürdőszoba, mosókonyha, szauna, egyéb nedves helyiségek a garancia alól ki vannak zárva. A károk, amelyek szokatlanul nagy terhelés, mechanikai sérülés, nem szakszerű kezelés/ápolás (pl. szappanos, alkoholos, bő vízzel való felmosás!!!) nem tartoznak a garanciális feltételek közé.
 • Minden garanciális reklamációt írásban, legkésőbb a hiba jelentkezésétől számított 30 napon belül jelezni kell a szakkereskedőnek, ahol a terméket vásárolták. A hiba elismeréséhez a gyártó fenntartja jogát, hogy a laminált padlót a helyszínen megvizsgálhassa vagy egy harmadik személlyel megvizsgáltathassa. Amennyiben a fenti adatokat nem adják meg, úgy a garancia alól a reklamáció ki van zárva.
 • Garanciális esetben az átkopott felületet a gyártó választása szerint vagy kijavítják, vagy a szakkereskedő cserelapot szállít a vevőnek.
 • Költségek átvételére, pl. laminált padló felszedésre, újra lerakásra, eltávolításra vonatkozó igények a garanciából ki vannak zárva. Ez érvényes mindenféle kár- és ráfordítás-térítésre. Amennyiben a dekor, szín már nem található a gyártó szortimentjében, akkor az aktuális dekorválasztékból, egyenértékű termékkel történik a pótlás.
 • Garanciális teljesítés után a garanciaidő nem hosszabbodik meg, marad a régi. Garanciális teljesítéssel tehát nem lép új garancia érvénybe. A garancia érvényesítése érdekében meg kell őrizni a vásárlást igazoló számlát, blokkot, illetve ennek az útmutatónak egy példányát. Azoknál a laminált padlóknál, amelyeken a lerakás helytelenségére utaló sérülések láthatóak, nem érvényesíthető a garancia! Amennyiben a vásárló a laminált padló vásárlásától számított 1 hónapon belül nem értesíti a gyártót a hibáról, a garancia érvényét veszti! Amennyiben a reklamáció jogosnak ítéltetik, abban az esetben sem vállalja át a kereskedő a parketta felszedését, lerakását, szállítás költségeit.  
https://www.youtube.com/watch?v=FZzNDdEC13c